Saterdag 15 Maart 2014

Bun Pandan (kukus)



Assalamualaikum.

Memula sekalikan nak mintak maaf sebab saya tak berapa sempat sangat nak jenguk rumah kawan2 dan reply komen. Kekangan masa dengan melayan anak2 yang asyik buat onar aje. Diorang ni suke sangat bergusti sampai berdarah-darah. Si adik pulak kalau nangis tak agak-agak sampai biru muka semput nak tarik napas. Tu yang mengadap lappy sekejap2 aje. Mana sempat je kata orang. Jenguk Fb kejap dan round2 kejap je.


Berbalik pada bun pandan ni, resepi saya amik dari buku sajian kuih kukus. Guna tepung pau tapi texture bukan pau ye. Texturenya macam roti. Lembutt je. Suka jugak budak2 tu makan. Setengah diorg makan cicah ngan mushroom sup, setengah makan ngan kaya pandan. Sesuai dijadikan sarapan. Pada saya cicah dengan kari ayam atau sambal tumis pun sedap juga.


Resepi ni menghasilkan 10-11 biji bun. Sekali hadap 6 biji habis.
Buat pun simple je, tak perlu perap mengambil masa yang lama. 
Lepas uli terus bentuk dan rehatkan 35 minit. Jom tengok resepi simple ni.


BUN PANDAN (kukus)
resepi:  Buku Sajian Kuih Kukus
By : Izahdaut

250 gm tepung pau
5 gm baking powder (1 sudu besar)
5 gm yis segera
25 gm minyak
1 1/2 sb gula kastor
1 sk pandan paste
secubit garam
120ml air

Caranya:
Gaul tepung bersama baking powder, yis, minyak, gula kastor sehingga rata.
Masukkan pula air yang dilarut bersama pandan paste sedikit demi sedikit dan uli.
Uli hingga doh elastik dan licin.
Bentukkan doh memanjang dan potong ke beberapa bahagian.
Letakkan di atas kertas kalis minyak dan rehatkan doh selama 35 minit.
Kukus selama 8-10 minit dan enak di makan panas-panas.






Geen opmerkings nie:

Plaas 'n opmerking